Introductie

Who’s Afraid of the Museum?Het Museum Hof van Busleyden wordt, na een geslaagde heraanleg van de buitensite, vanaf de zomer 2010 ook binnenin gerenoveerd. Een unieke gelegenheid om een laatste tentoonstelling te organiseren in de oude zalen, met als denkpiste “hoe kan het museum zijn collectie op een anderer manier presenteren en hoe kan actuele kunst een nieuwe dynamiek geven of de collectie op andere manier laten spreken”.

De actuele kunstwerken zullen grotendeels getoond worden in confrontatie met de bestaande collectie die werken bevat van de 16e tot de 20e eeuw.

Het rijke historische verleden van de stad Mechelen weerspiegelt zich in het gebouw en de verzameling van het museum Hof Van Busleyden. Een selecte groep Belgische en internationale kunstenaars gaan in dialoog met uiteenlopende objecten als foltertuigen, schilderijen, tekeningen, sculptuur, goudleder, kazuifels of meubilair. Door toevoegingen, confrontaties of ingrepen van deze eigentijdse kunstenaars ontstaat in het Hof van Busleyden een uitdagend artistiek verhaal.

‘Who’s Afraid of the Museum’ roept het controversiële toneelstuk ‘Who’s Afraid of Virginia Woolf’ op uit 1962 van Edward Albee. In dit stuk ondergaan illusies een mentale striptease en wordt men geconfronteerd met de harde werklijkheid van het bestaan. Maar eerder nog verwijst de titel van de tentoonstelling naar de schilderijenreeks van de Amerikaanse abstracte schilder Barnett Newman: ‘Who’s Afraid of Red, Yellow and Blue’. Net als Piet Mondriaan zocht hij de beperking op van de primaire kleuren om tot de essentie en de bron van de schilderkunst te komen. Een van de primaire taken van het museum is het verzamelen. Via confrontatie en dialoog komen vertrouwde objecten of kunstwerken op een andere manier tot leven.

De curatoren van de tentoonstelling [Bert de Leenheer, Dirk Vanhecke en Stef Van Bellingen] inviteerden kunstenaars Sergey Bratkov, Sarah Corynen, Johan Creten, Luc Dondeyne, Andrei Dureika, Janna Grak, Andrei Loginov, Maxim Tyminko, Maxim Wakultschik, Bren Heymans en Djo Moembo, Allart Lakke, Stephanie Mold, Jérôme Porsperger, Thomas Raat, Fatou Kandé Senghor, Stefanie Trojan, Pieter Van Damme, Willem Weismann en Laura Wilson om in het Hof van Busleyden een nieuwe artistieke ontdekkingstocht te creëren.