Museum Hof van Busleyden

Geschiedenis

Hof van BusleydenHet Hof van Busleyden is een vroeg 16de-eeuwse Woning van Hiƫronymus van Busleyden (ca. 1470-1517), Humanist en Vriend van Erasmus Rotterdamus. Het Hof is een voorbeeld van de Paleizencultuur uit de 16e eeuw in Mechelen, rond het Hof van Margareta van Oostenrijk.

Waarschijnlijk werd het Pand gebouwd door Antoon I Keldermans en voltooid door diens zoon Rombout Keldermans II in opdracht van Hiƫronymus van Busleyden in de periode 1503-1508.

In 1619 stichtte Wenzel Coeberger er de Mons Pietas of Berg van Barmhartigheid, een voorloper van het OCMW, waar Armen mochten lenen zonder interest. Het gebouw bleef een Pandjeshuis tot en met de Eerste Wereldoorlog.

In 1915 (Tijdens Wereldoorlog I) werd het gebouw praktisch volledig door Brand vernield (Enkel de muren stonden nog overeind). Hierdoor diende het Hof praktisch volledig heropgebouwd te worden.

Met de heropbouw kreeg het Hof van Busleyden ook een nieuwe functie, die van Stadsmuseum. Op 31 juli 1938 werd het Hof van Busleyden officieel ingehuldigd en voor het publiek geopend.

Het Hof van Busleyden is het oudste Renaissance-Gebouw van Mechelen.

Het Hof Anno 2007

Hof van BusleydenDe prachtige Zuidvleugel heeft een Opengewerkte Galerij met Renaissance Zuilen en een Gotische Balustrade, wat een zeer vooruitstrevende architectuur was in die tijd.

Vandaag is het Stadsmuseum Hof van Busleyden hier gevestigd. Er wordt een beeld geschetst van de Geschiedenis van Mechelen (Van omstreeks 1500 tot in de Twintigste Eeuw). Blikvangers zijn de Collectie Goudleer en Beeldhouw-en Architectuurwerk van Lucas Fayd'herbe.

De Tuin

De Tuin bevat heel wat elementen uit de Renaissance-tuinarchitectuur, zoals de verhoogde grasperken, de brede wandelgangen en de duidelijk herkenbare geometrische patronen. Zelfs de planten zijn typische planten uit de Renaissance.

 
 

 

Artwork by Roel Jacobs